Als je op de meeste automobilisten lijkt, ken je waarschijnlijk het geluid van een draaiende motor. Maar hoe zit het met de andere geluiden die je auto maakt? Sommige geluiden zijn normaal, maar andere wijzen op een probleem dat meteen moet worden opgelost.

In dit blogartikel bespreken we 5 motorgeluiden die je niet mag negeren!

Wat zijn die motorgeluiden dan?

Zoals elke autobezitter weet, is motorpech nooit een goed teken. Of het nu een piepklein tikje is of een voluit gebrul, een motor die niet soepel loopt is reden tot bezorgdheid. Maar niet alle motorgeluiden zijn gelijk. Sommige wijzen op kleine problemen die gemakkelijk verholpen kunnen worden, terwijl andere op ernstiger problemen wijzen die kostbare reparaties zullen vergen.

Hier zijn vijf motorgeluiden die je nooit mag negeren:

1. Een hoog piepend geluid bij het starten van de auto: Dit geluid wordt meestal veroorzaakt door een losse of beschadigde serpentijn riem, en die moet z.s.m. gerepareerd worden. Anders zal je motor oververhit raken en andere ernstige schade oplopen.

2. Een luid kloppend geluid: Dit kan erop wijzen dat er een probleem is met de drijfstanglagers of de zuigerveren. Dit geluid negeren kan tot motorstoring leiden.

3. Een tikkend geluid: Dit wordt meestal veroorzaakt door een uitlaatlek of een loszittend kleppendeksel. Het is niet erg als je het meteen repareert, maar als je het negeert, wordt het probleem erger en beschadigt het uiteindelijk je motor.

4. Een sissend geluid: Dit kan veroorzaakt worden door een koelvloeistof lek, wat snel tot oververhitting van de motor en ernstige schade kan leiden. Negeer dit geluid niet!

5. Een zeurend geluid: Dit duidt meestal op een probleem met de stuurbekrachtigingspomp of de waterpomp. Als je het negeert, zul je uiteindelijk de stuurcontrole verliezen of je motor oververhitten. Wacht dus niet te lang met dit te laten repareren.

What to do?

Het is onvermijdelijk. Op een bepaald moment gaat je auto lawaai maken en het zal niet altijd het aangename spinnen van de motor zijn. Maar voor je een sleepwagen belt of zelf aan de motor begint te sleutelen, zijn er een paar dingen die je kunt doen om te proberen uit te vinden wat het lawaai is en of het iets is waarover je je zorgen moet maken of niet.

Probeer eerst vast te stellen waar het geluid vandaan komt. Zit het onder de motorkap of in de cabine? Als het onder de motorkap is, wip hem dan open en kijk of je de bron van het geluid kunt lokaliseren. Als het van binnen de cabine komt, kijk dan of er losse voorwerpen zijn die rond kunnen rammelen.

Als je de bron van het geluid niet kunt vinden, of als het klinkt alsof het van meerdere plaatsen komt, is het tijd om een vakman te raadplegen. Die kan de diagnose stellen en je laten weten of het iets is dat onmiddellijk verholpen moet worden of dat het kan wachten tot je volgende onderhoudsbeurt.

Voorkomen is beter dan genezen

Als je auto vreemde geluiden begint te maken, is het dus de hoogste tijd om hem naar de monteur te brengen. Er zijn gelukkig wel een paar simpele dingen die je kunt proberen om te proberen motorgeluiden te vermijden die onmiddellijke aandacht nodig hebben.

Ten eerste, zorg ervoor dat je je auto schoon houdt. Een opeenhoping van vuil en viezigheid kan allerlei problemen veroorzaken, waaronder motorgeluid.

Ten tweede, laat je auto regelmatig onderhouden. Dit helpt om eventuele problemen op te sporen voor ze ernstig worden.

Conclusie

Als je een van deze motorgeluiden hoort, breng je je auto binnen voor onmiddellijke reparatie. Het probleem negeren maakt het alleen maar erger en kan je uiteindelijk op de lange duur meer geld kosten. Zorg ervoor dat je de gezondheid van je motor in de gaten houdt, zodat je dure reparaties op de lange duur kunt vermijden.

Bedankt voor het lezen!