Ben je op zoek naar een verzekering voor je auto, maar weet je nog niet goed hoe je de premie moet berekenen? Iedere verzekering is voorzien van een maandpremie, waarmee je toegang krijgt tot alle voordelen die de verzekering te bieden heeft. Er zijn een groot aantal factoren die de prijs kunnen beïnvloeden en waardoor je ook een geheel andere premie krijgt dan iemand anders in jouw omgeving. Maar welke factoren zijn dit dan precies? En hoe kan je de berekening zo goed mogelijk uitvoeren? Onderstaande informatie zorgt dat je overal van op de hoogte bent en niet voor verrassingen komt te staan en je de verzekering direct af kunt sluiten. 

De gegevens van jouw auto en jezelf

Jouw auto is een van de factoren die de premie van de verzekering voor je auto doet veranderen. Een verzekeraar bekijkt bijvoorbeeld het merk, model, bouwjaar en de inhoud van de motor. Een snellere sportauto geeft bijvoorbeeld een hogere premie, doordat je hiermee ook meer risico’s hebt onderweg. Een ouder model dat minder snel rijdt, zal een lagere premie opleveren. Het is daarom aan te raden om het kentekenbewijs bij de hand te houden voor de aanvraag, zodat je alle gegevens nauwkeurig invult. Vergeet daarbij ook niet jouw persoonsgegevens bij de hand te houden. Jouw persoonlijke rijgeschiedenis geeft een groot verschil op de premie. Hoe minder schadeclaims je hebt ingediend, hoe lager het maandbedrag is dat de verzekeraar aan jou vraagt. 

Het aantal kilometers en de locatie

Bij een autoverzekering berekenen krijg je ook te maken met het aantal kilometers dat je jaarlijks rijdt. Als je niet vaak op de weg bent, loop je minder risico’s op een ongeval. De verzekeraar beloont jou dan met een lagere maandpremie. Als je iedere dag lange afstanden aflegt en daarbij veel op de grotere en drukkere wegen bent, moet je meer betalen voor de verzekering. Het is aan te raden om zo nauwkeurig mogelijk aan te geven tijdens de aanvraag hoeveel je van plan bent om te rijden, zodat je de juiste berekening te zien krijgt. Ook de locaties waar je vaak rijdt of te vinden bent, zullen hier een schepje bovenop doen. De verzekeringsmaatschappij wil hiermee de risico’s voor zichzelf zo veel mogelijk beperken. 

Het eigen risico als factor

Als laatste zal het eigen risico een groot verschil opleveren bij een autoverzekering berekenen. Het eigen risico is het bedrag dat je zelf moet betalen voordat je een vergoeding van de verzekering kunt verwachten. Dit bedrag is in eerste instantie op een minimum vastgesteld. Je kan het bedrag verhogen om een lagere maandpremie te krijgen. Alleen moet je het bedrag tijdens het indienen van een schadeclaim wel kunnen dragen. Voorkom dus dat je in de financiële problemen komt. Het gaat erom dat je zo veel mogelijk voordelen kunt behalen aan de verzekering en geen onverwachte kosten krijgt na een ongeval. Zo hoef je je alleen maar te richten op het herstel en de reparatie.